Jetrene knedle su prava poslastica! No pripravak mnogima može biti neugodan zbog jakog mirisa svježe jetre (vjerojatno i izgleda).
Ali postoji rješenje uz koje ćete moći uživati u knedlama i u pripremi s Ta pravom Kekec paštetom!
Sastojci za: 4 osobe
📋 Sastojci:
Knedli:
- 100 g Ta prave KEKEC paštete,
- 1 kriška starog kruha,
- 1 dl mlijeka,
- 10 g maslaca,
- 1⁄2 glavice luka,
- 1 jaje,
- 2 žlice krušnih mrvica – prezle (po potrebi),
- sol,
- papar.
Menestra:
- 50 g brokule,
- 50 g cvjetače,
- 50 g kukuruza,
- 50 g graha,
- 100 g mrkve,
- 80 g zelenih gomolja,
- 50 g graška,
- 100 g luka,
- maslinovo ulje,
- temeljac od povrća.

🥣 Postupak:
Knedli:
- Kruh narežite na male komadiće, stavite u zdjelu i prelijte mlijekom.
- Pustite da odstoji nekoliko minuta da se kruh dobro napije.
- Ogulite i sitno nasjeckajte luk.
- U tavi rastopite maslac i na njemu uz miješanje popržite nasjeckani luk.
- Pecite ga dok ne pozlati.
- Paštetu stavite u zdjelu i dodajte poprženi luk, jaja, sol, papar i krušne mrvice.
- Namočeni kruh rukama dobro izgnječite, pa dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima.
- U zdjeli kuhačom dobro izmiješajte sastojke da dobijete jednoličnu smjesu.
- Neka odstoji par minuta da mrvice nabreknu. Ako je smjesa previše ljepljiva dodajte još malo prezle.
- Vlažnim rukama oblikujte knedle i kuhajte ih u lagano kipućoj juhi 10 minuta.
Menestra:
- Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk dok ne pozlati.
- Dodajte na kockice narezanu mrkvu i celer te brzo popržite.
- Prelijte temeljcem od povrća i dodajte ostatak povrća te kuhajte toliko dugo da povrće bude malo tvrdo za grickanje.
Kekec vam želi dobar tek!
💙💛
Savjet: Kekec kao jušni temeljac uz jetrene knedle predlaže menestru, no možete ih pripremiti uz bilo koju juhu. U Njemačkoj, Austriji i Češkoj, primjerice, jedu se u goveđoj juhi.
Zanimljivost: Jetra je bogat izvor vitamina i minerala. Za nas je posebno važan vitamin B12. B12 je u hrani životinjskog podrijetla prisutan samo u bioraspoloživom obliku pa njegov nedostatak najviše osjećaju vegetarijanci i vegani.
Pratite Kekeca na Facebooku i Instagramu.