Avanturistički kroketi

Avanturistički kroketi 1920 1281 Antonela Kočevar

Od bilo kakvog oblika avanture brzo postajemo gladni i tada nam je potreban zasitan i ukusan zalogaj. Upravo za takve situacije je Kekec pripremio drugačiji recept koji je odličan za avanturističke izlete. 🏞️🎡

Priprema za 3 osobe

📋 Sastojci:
  • za tijesto: 

    • 120 g maslaca 🧈
    • 60 g brašna
    • 400 g mlijeka 🥛
    • 2 konzerve Kekec gulaša 🥫🥫
    • 1 ljutika (luk kozjak) 🧅
    • 1 češanj češnjaka 🧄
    • svežanj peršina

    za prženje: 

    • 100 g prezle
    • 50 g brašna
    • 2 jaja 🥚🥚
    • ulje za prženje
    • sol 🧂
    • papar

    za umak:

    • 30 g senfa
    • 30 g meda 🍯
    • 30 g sjemena gorušice
🥣 Postupak:
  1. Zagrijte 2 🥫🥫 Kekec gulaša, a komade 🥩 mesa izvadite iz umaka i sitno nasjeckajte. U posebnu posudu stavite nasjeckano meso. Lonac s umakom i posudu s nasjeckanim mesom odložite za kasnije.
  2. Nasjeckajte 🧅 ljutiku, 🧄 češnjak i peršin na sitne komadiće. 
  3. U tavi zagrijte maslac 🧈, dodajte narezane  🧅 ljutike i 🧄 češnjak te ih popržite.
  4. U prženu ljutiku i češnjak posipajte brašno i dobro miješajte dok ne nestanu sve grudice brašna i dok se brašno ne zaprži.
  5. Zatim dodati 🥛 mlijeko i umak od Kekec gulaša.
  6. Dobivenu smjesu 🧂posolite, popaprite i po ukusu pospite nasjeckanim peršinom.
  7. Pustiti da se umak kuha još 2 minute zatim dodajte prethodno nasjeckano meso.
  8. Zgusnutu masu iz lonca izlijte na pleh i ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje 2 sata.
  9. Dok smjesa stoji u hladnjaku pripremite umak. U zdjelu stavite senf, sjemenke gorušice i 🍯 med. Sve dobro izmiješajte da dobijete homogeni umak.
  10. Kada se masa ohladi, izvadite pleh iz frižidera i od mase oblikujte valjke dužine oko 4 cm i širine oko 2 cm.
  11. Zatim valjke uvaljajte u brašno, zatim u izmućkana 🥚🥚 jaja i na kraju u prezlu. Dobiveni kroketi su spremni za prženje.
  12. Zagrijte ulje u tavi i ispecite krokete dok ne porumene.
  13. Složite ih na tanjur za posluživanje ili u posudu za avanturistički izlet.

Dobar tek želi vam Kekec!

Pratite Kekeca na Facebooku i Instagramu.