Svježe iz pećnice – Kekec vam predstavlja Jastučiće sreće. Kad zagrizete pahuljasto lisnato tijesto, vaše nepce preplavit će sreća okusa smeđih gljiva, Junior Kekec paštete, mljevenog mesa i luka.
Jastučići su simpatičan zalogaj na piknicima, proslavama, a razveselit će i svakog gladnog planinara kada osvoji vrh planine.
Priprema za 4 osobe
📋 Sastojci:
-
- 250 g mljevenog mesa
- 1 veliki luk
- 100 g smeđih gljiva
- 1 kolut lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 100 g Junior Kekec paštete
- 20 g škroba
- sol
- papar
🥣 Postupak:
- Luk i gljive narežite na jednake ploške i pržite ih na zagrijanom ulju u tavi dok luk ne postane proziran.
- Kad su luk i gljive prženi, u posudu dodajte paštetu Kekec Junior i mljeveno meso, posolite te dobro izmještajte masu. Ostavite masu da malo odstoji u hladnjaku.
- Za to vrijeme pripremite lisnato tijesto – malo ga razvaljajte i narežite na kvadrate veličine cca 7×7 cm.
- Nakon rezanja lisnatog tijesta razbijte jaje u čašicu i izmućkajte ga s vilicom.
- Uključite pećnicu i pustite da se zagrije na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Dok čekate da se pećnica zagrije, izvadite masu iz hladnjaka i oblikujte kuglice odgovarajuće veličine. Kuglice zatim uvaljajte u škrob i stavite na sredinu kvadrata lisnatog tijesta.
- Rubove kvadrata premažite jajetom, a zatim zatvorite jastučiće tako da dobijete trokut. Rubove, gdje jedna polovica tijesta pokriva drugu dobro zatvorite pritiskom vilice.
- Zatvorene jastučiće premažite jajetom i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
- Kad se pećnica ugrijala na željenu temperaturu, pecite jastučiće 15-20 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Kekec vam želi dobar tek i dane pune sreće!
💙💛
Prijedlog: Lisnato tijesto možete zamijeniti i domaćom tjesteninom i skuhati ukusne raviole sreće.
Zanimljivost: Lisnato tijesto izumio je francuski slastičarski šegrt Claudius Gele u 17. stoljeću. Želio je pripremiti ukusan kruh za svog bolesnog oca, kojemu je propisana dijeta isključivo na brašnu, vodi i maslacu. Kasnije se zaposlio u slastičarnici u Parizu, gdje je usavršio svoj izum. Tako je slastičarnica postala poznata i bogata zbog lisnatog tijesta.
Pratite Kekeca na Facebooku i Instagramu.