Kekec je otputovao u Gruziju i probao tamošnji specijalitet hačapurii tj. khachapuri. Jelo mu se toliko svidjelo da je odlučio kod kuće pokušati napraviti svoju verziju. Probajte njegov recept i provjerite jeli mu uspjelo.
Sastojci za: 2 hačapurija
📋 Sastojci:
Tijesto:
- 250 g bijelog brašna,
- 0,5 dl tople vode,
- 1⁄2 vrećice suhog kvasca,
- 0,5 dl mlijeka,
- 1 jaje,
- 1⁄2 žličice soli,
- malo ulja.
Punjenje:
- 150 g ribanog mladog sira,
- 100 g KEKEC paštete sa šunkom,
- 20 g špinata,
- 80 g mini rajčica
🥣 Postupak:
Tijesto:
- U mlaku vodu razmutite kvasac s jednom žlicom brašna. Neka odstoji 10 minuta.
- Umutite jaja i pomiješajte s mlijekom.
- Prosijte brašno u veliku zdjelu i napravite udubinu u sredini.
- Na brašno oko udubljenja pospite sol, a u udubljenje ulijte kvasac, ulje i smjesu mlijeka i jaja.
- Prstima dobro izmiješajte da se sastojci spoje.
- Kada se dobije grubo tijesto dobro ga premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini da postane potpuno glatko, elastično i podatno te da se ne lijepi za ruke i radnu površinu.
Khachapuri:
- Umiješeno tijesto podijelite na dva dijela.
- Uzmite jedan dio i oblikujete ga u krug promjera oko 20 do 25 cm. Na tijesto rasporedite polovicu sira, 50 g paštete i 40 g mini rajčica, ostavite 2 do 3 cm praznog ruba koji preklopite preko nadjeva i dobro pritisnete po sredini (formirajte neku vrstu mošnje) .
- Nadjevenu pogaču lagano spljoštite prstima i razvaljajte u krug.
- Drugi dio testa pripremite jednakim postupkom.
- Khachapuri pecite u pećnici zagrijanoj na 230 Celzijevih stupnjeva 8 do 10 minuta.
- Kad je pečeno po vrhu pospite svježi špinat i poslužite toplo.
Kekec vam želi dobar tek!
💙💛
Savjet: Khachapuri možete puniti narezanim rajčicama i prije nego što ga stavite u pećnicu, tako da ga možete zajedno kuhati.
Zanimljivost: Khachapuri je vrlo popularno jelo kako u Gruziji tako i u drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. U Gruziji se povećanjem troškova izrade khachapurija procjenjuje stopa inflacije, s tzv. “hachapuri indeks”.
Pratite Kekeca na Facebooku i Instagramu.