Bakin domaći kruh
Kad zamiriše bakin domaći kruh i probudi sva osjetila, jedva čekamo da omiljenu paštetu na njega namažemo. Ljubazna baka s nama je podijelila svoj slavni recept za najbolji domaći kruh, kako bi nas sve naučila tradicionalni obiteljski recept.
Sastojci za bakin domaći kruh:
- 500 g bijelog brašna
- 2 male žlice soli
- 1 mala žlica šećera
- 2 jušne žlice maslinovog / biljnog ulja
- 400 ml tople vode (ne kipuće)
- 1/2 kocke svježeg kvasca
Postupak:
- Kvasac zdrobite u šalicu, dodajte žlicu šećera i malo tople vode.
- Promiješajte i ostavite da naraste.
- U veliku zdjelu stavite brašno i sol te promiješajte.
- U sredini napravite “rupicu” u koju dodate ulje i mješavinu kvasca, šećera i tople vode koju ste pripremili na početku.
- Promiješajte i po osjećaju, dodajte ostatak tople vode.
- Masu stavite na podlogu za miješenje, koju ste prethodno posipali s malo brašno.
- Mijesite oko 10 minuta.
- Kada je masa svilenkasto glatka, stavite je u nauljeni pleh.
- Tijesto pokrijte i ostavite da se masa diže približno 1 sat ili dok ne udvostruči volumen. Masu također možete preko noći pustiti u hladnjaku.
- Na pleh položite papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220-240 ℃ da se malo ugrije.
- Mjehuriće zraka iz mase uklonite tako da je nekoliko puta bacite na radnu površinu.
- Ako je masa izgubila oblik, ponovno je formirajte prije pečenja.
- Dignuto tijesto položite na topli pleh i stavite u zagrijanu pećnicu. Možete ga peći pokrivenog ili otkrivenog.
- Pecite oko 15 minuta na 220-240 ℃, nakon toga još 20 minuta na 200-220 ℃.
- Kruh ohladite na rešetki bez pokrivanja.
Sad kad vam je uspjelo ispeći najbolji bakin domaći kruh, morate samo odabrati svoju omiljenu Kekec paštetu i gozba može početi.
Želimo vam dobar tek.