Bakin domaci kruh

Bakin domaći kruh

Bakin domaći kruh 2560 1707 Antonela Kočevar

Bakin domaći kruh

Kad zamiriše bakin domaći kruh i probudi sva osjetila, jedva čekamo da omiljenu paštetu na njega namažemo. Ljubazna baka s nama je podijelila svoj slavni recept za najbolji domaći kruh, kako bi nas sve naučila tradicionalni obiteljski recept.

Sastojci za bakin domaći kruh:

  • 500 g bijelog brašna
  • 2 male žlice soli
  • 1 mala žlica šećera
  • 2 jušne žlice maslinovog / biljnog ulja
  • 400 ml tople vode (ne kipuće)
  • 1/2 kocke svježeg kvasca

Postupak:

  1. Kvasac zdrobite u šalicu, dodajte žlicu šećera i malo tople vode.
  2. Promiješajte i ostavite da naraste.
  3. U veliku zdjelu stavite brašno i sol te promiješajte.
  4. U sredini napravite “rupicu” u koju dodate ulje i mješavinu kvasca, šećera i tople vode koju ste pripremili na početku.
  5. Promiješajte i po osjećaju, dodajte ostatak tople vode.
  6. Masu stavite na podlogu za miješenje, koju ste prethodno posipali s malo brašno.
  7. Mijesite oko 10 minuta.
  8. Kada je masa svilenkasto glatka, stavite je u nauljeni pleh.
  9. Tijesto pokrijte i ostavite da se masa diže približno 1 sat ili dok ne udvostruči volumen. Masu također možete preko noći pustiti u hladnjaku.
  10. Na pleh položite papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220-240 ℃ da se malo ugrije.
  11. Mjehuriće zraka iz mase uklonite tako da je nekoliko puta bacite na radnu površinu.
  12. Ako je masa izgubila oblik, ponovno je formirajte prije pečenja.
  13. Dignuto tijesto položite na topli pleh i stavite u zagrijanu pećnicu. Možete ga peći pokrivenog ili otkrivenog.
  14. Pecite oko 15 minuta na 220-240 ℃, nakon toga još 20 minuta na 200-220 ℃.
  15. Kruh ohladite na rešetki bez pokrivanja.

Sad kad vam je uspjelo ispeći najbolji bakin domaći kruh, morate samo odabrati svoju omiljenu Kekec paštetu i gozba može početi.

Želimo vam dobar tek.