Zapečena prosena pita

Zapečena prosena pita 653 408 Antonela Kočevar

Ovaj recept donosi savršenu harmoniju okusa – bogata prosena kaša, sočna svinjetina i nježni začini upotpunjeni kapljicom bijelog vina stvaraju jelo kojem je teško odoljeti. Pečeno u svinjskoj mrežici, ovo jelo poprima neodoljivu hrskavost izvana i sočnost iznutra.💫

Sastojci
  • 300 g kuhane prosene kaše
  • 2x TA PRAVA KEKEC (50 g)
  • 200 g kuhane svinjetine
  • 60 g mljevenog mesa
  • Svinjska mreža
  • Sol, papar, kumin, cimet
  • Bijelo vino
Priprema
  1. U zdjeli dobro izmiješajte kuhanu prosenu kašu, kuhanu ili pečenu svinjetinu te TA PRAVA KEKEC.
  2. Smjesu začinite solju, paprom, kuminom i cimetom te dodajte malo pekmeza za blagu slatkastu notu.
  3. Sve zalijte bijelim vinom i još jednom dobro promiješajte kako bi se sastojci proželi.
  4. Dobivenu smjesu pažljivo zamotajte u svinjsku mrežicu i stavite u posudu za pečenje.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C dok jelo ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju, otprilike 15-20 minuta.
Način posluživanja

Ova zapečena prosena pita savršeno se slaže s laganom sezonskom salatom ili kiselim povrćem. Poslužite je toplo i uživajte u jedinstvenom spoju okusa i tekstura!

Dodatni savjet

Za još intenzivniji okus, svinjsku mrežicu prije pečenja možete premazati mješavinom meda i senfa. Također, dodavanje malo nasjeckanog svježeg začinskog bilja poput peršina ili majčine dušice može obogatiti aromu jela.