Gulaš s palentom jedno je od onih jela koje podsjeća na domaću kuhinju, ali uz malu modernu prilagodbu postaje prava gastronomska poslastica. Kremasta palenta s dodatkom vrhnja savršeno nadopunjuje bogatstvo Kekec gulaša.💫
Sastojci
- 2 x 400 g Kekec gulaša
- 1 kriška limuna
- 1 grančica mažurana
- 3 žlice maslaca
- 100 g kukuruznog brašna
- 500 g mlijeka
- 200 g slatkog vrhnja
- Voda
- Sol
Priprema
Gulaš
- Kekec gulaš izlijte u posudu i dodajte krišku limuna, grančicu mažurana i malo vode.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta dok se svi okusi ne prožmu.
- Na kraju dodajte žlicu maslaca kako biste jelu dali dodatnu kremoznost.
Palenta
- U lonac ulijte vodu, mlijeko, vrhnje i maslac, te posolite po ukusu.
- Kada se maslac otopi i tekućina proključa, postupno dodajte kukuruznu krupicu uz neprestano miješanje pjenjačom.
- Kuhajte uz miješanje 3-5 minuta dok ne dobijete kremastu konzistenciju.
Način posluživanja
Na tanjur prvo stavite sloj tople, kremaste palente, a zatim prelijte Kekec gulašem. Po želji možete dodati svježe začinsko bilje poput peršina ili timijana za dodatnu aromu.
Dodatni savjet
Za bogatiji okus, palentu možete pripremiti s temeljcem umjesto vode ili dodati malo ribanog parmezana pri kraju kuhanja.