Goveđa juha sa štrudlom od jetre

Goveđa juha sa štrudlom od jetre 653 408 Antonela Kočevar

Goveđa juha oduvijek je bila simbol domaće kuhinje – okrepljujuća, puna okusa i mirisa koji bude uspomene na nedjeljne ručkove. No, kako bismo ovoj klasičnoj poslastici dali suvremeni twist, poslužit ćemo je s neodoljivom štrudlom od jetrene paštete Kekec. Ovaj spoj tradicionalnih sastojaka i modernog pristupa stvara savršeno uravnotežen obrok koji će osvojiti svako nepce. 💫

Sastojci

Za juhu:

  • 100 g goveđe kosti
  • 100 g goveđih rebara
  • 100 g mrkve
  • 100 g celera
  • 100 g luka
  • 20 g korijena peršina
  • 100 g stabljike celera
  • 1 g vlasca
  • Sol, zrno papra

Za štrudlu od jetre:

  • 50 g brašna
  • 1 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat šećera

Priprema

Goveđa juha:
  1. Kosti i goveđa rebra isperite pod hladnom vodom, zatim ih blanširajte (kratko prokuhajte u vodi) i ponovo isperite.
  2. Dok se meso blanšira, pripremite povrće – narežite ga na krupnije komade, a luk prepolovite i lagano prepecite na suhoj tavi dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  3. Sve sastojke stavite u veliki lonac, prelijte hladnom vodom, posolite i dodajte zrno papra.
  4. Juha treba lagano krčkati na tihoj vatri oko 12 sati. Povremeno skidajte pjenu kako bi ostala bistra.
  5. Kada je juha gotova, procijedite je kroz gusto cjedilo.
Štrudla od jetre:
  1. Pripremite tijesto za tanke palačinke – umutite jaje s brašnom, mlijekom, prstohvatom soli i šećera.
  2. Ispecite tanke palačinke na lagano nauljenoj tavi i ostavite ih da se ohlade.
  3. Hladne palačinke premažite Ta Pravom Kekec paštetom, zarolajte i narežite na ploške.
Način posluživanja
  1. Narezane štrudle od jetrene paštete stavite u zdjelu za juhu.
  2. Prelijte ih kipućom goveđom juhom.
  3. Posipajte svježim nasjeckanim vlascem i poslužite odmah.
Dodatni savjet

Za dodatnu dubinu okusa, juhu možete obogatiti komadom goveđeg mesa koje ćete nakon kuhanja narezati i poslužiti uz hren ili senf. Ako želite moderniji pristup, štrudlu od jetrene paštete možete kratko zapeći u pećnici kako bi bila hrskavija i pružila zanimljiv kontrast s toplom juhom.