Bakin lonac s lećom i koprivom (gulaš)

Bakin lonac s lećom i koprivom (gulaš) 653 408 Antonela Kočevar

Bakin lonac, poznat po svojoj jednostavnosti i bogatom okusu, donosi nam užitak u svakom zalogaju. Ova moderna verzija klasičnog jela obogaćena je zdravom lećom, aromatičnim začinima i neizostavnom Kekec junećim gulašem, koji daje dodatnu dubinu okusa. Uz dodatak koprive, ovo jelo postaje prava riznica hranjivih sastojaka i energije.💫

Sastojci
  • 30 g namočene leće
  • 1 srednja glavica luka, narezana na kockice
  • 1 veći krumpir, narezan na kockice
  • Vezica kopriva
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 nasjeckani češanj češnjaka
  • Začinsko bilje i začini po izboru (npr. peršin, mažuran, majčina dušica i sl.)
  • 2x 400 g Kekec juneći gulaš
Priprema
  1. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk dok ne postane proziran.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i namočenu leću, dobro promiješajte te pustite da zavrije.
  3. Smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte oko 20 minuta.
  4. U međuvremenu operite i nasjeckajte koprivu te ogulite i narežite krumpir na kockice.
  5. U lonac s lećom dodajte koprivu, krumpir, sol i začinsko bilje, zakuhajte, a zatim poklopite i kuhajte još 30 minuta.
  6. Dodajte Kekec gulaš i kuhajte do željene gustoće.
  7. Jelo završite s nekoliko kapi suhog vina, octa ili limunovog soka te po želji dodatno začinite.
Način posluživanja

Bakin lonac najbolje je poslužiti topao, uz krišku domaćeg kruha ili prepečenac. Može se ukrasiti svježim začinskim biljem poput peršina ili vlasca za dodatnu svježinu.

Dodatni savjet

Ako želite bogatiji okus, leću možete kuhati u temeljcu umjesto vode. Također, za laganiju verziju ovog jela, dio krumpira možete zamijeniti tikvicom ili batatom.